BAARN - Een poeptransplantatie is een veilige en effectieve manier om de zeer besmettelijke infectie met Clostridium difficile te behandelen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Henry Ford Hospital. Van de 49 onderzochte patiënten herstelden er 43 heel snel. Daarbij hadden zij drie maanden na behandeling geen complicaties van de bacterie.

De patiënten kregen de gedoneerde menselijke ontlasting via een neussonde of colonoscopie toegediend.

Hoewel de behandeling nog niet heel gebruikelijk is, heeft het volgens onderzoeker Mayur Ramesh opvallende resultaten. "Meer dan 90 procent van de onderzochte patiënten genas van de infectie. De behandeling is vooral geschikt voor patiënten die niet reageren op de standaardbehandeling met antibiotica of een operatie willen vermijden."

Bacterie

De bacterie Clostrium difficile veroorzaakt over het algemeen diarree en andere darmproblemen. De belangrijkste symptomen van de infectie zijn waterige diarree, koorts, weinig eetlust, misselijkheid en buikpijn.

De infectie ontstaat vaak bij patiënten in ziekenhuis of mensen die antibiotica slikken en kan overlijden tot gevolg hebben. Daarbij is de infectie erg besmettelijk.

Effect

Volgens Ramesh herstelt de ontlasting de darmflora, waardoor het immuunsysteem en de spijsvertering verbetert.

"De patiënten die behandeling via een neussonde krijgen, proeven of ruiken niets van het ontlastingsmengel. Daarbij kunnen ze een paar uur na de behandeling alweer eten en voelen ze zich een dag later alweer helemaal goed."

Het onderzoek is gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Infectious Diseases Society of America.