AMSTERDAM - Ziekenhuizen zien dit jaar veel minder patiënten dan verwacht. Enkele ziekenhuizen geven zelfs aan dit jaar tot nog toe minder patiënten te hebben behandeld dan in 2011.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van Het Financieele Dagblad onder 25 ziekenhuizen.

Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan de forse groei van de zorgvraag. Volumestijgingen van 5 tot 7 procent waren jarenlang normaal, aldus de krant. Vorig jaar was al sprake van een minder onstuimige groei, en dit jaar zet die ontwikkeling door.

Doordat de inkomsten lager zijn dan verwacht, dreigen ziekenhuizen te moeten ingrijpen om financiële problemen te voorkomen.

Hogere eigen risico

Van de 25 ondervraagde ziekenhuizen zeggen 14 een echte verandering in de vraag naar zorg te zien. Het aantal patiënten groeit daar nauwelijks of daalt. Zes ziekenhuizen gaven aan volgens verwachting met enkele procenten te groeien, de rest kon geen antwoord geven.

Waarom het aantal operaties terugloopt en minder mensen bij de poliklinieken komen is niet precies bekend. De ziekenhuizen vermoeden dat mensen door het hogere eigen risico zorg uitstellen. Ook doen huisartsen mogelijk meer zelf en verwijzen zij minder snel door.