AMSTERDAM - De hoeveelheid medicijnen die apothekers moeten weggooien, is de afgelopen paar jaar met dertig procent per jaar gestegen.

Ging het in 2009 nog om 94.000 kilo aan vaak nog bruikbare medicijnen die werden weggegooid, vorig jaar was dat 156.000 kilo, meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek.

De kosten van de verspilling worden op honderd miljoen euro per jaar geschat.

Deskundigen stellen volgens RTL Nieuws dat zorgverzekeraars en medicijnfabrikanten niet investeren in oplossingen om deze verspilling tegen te gaan, omdat ze zich niet verantwoordelijk voelen.

Bindende afspraken

Het ministerie van Volksgezondheid vindt dat de oplossing ook niet bij de overheid vandaan moet komen, blijkt uit een reactie van het ministerie.

"Het tegengaan van verspilling op korte termijn kan door goed voorschrijfgedrag van artsen. Een arts schrijft dan bijvoorbeeld niet voor drie maanden voor als de patiënt een week later een specialist gaat bezoeken die wellicht weer andere medicatie voorschrijft."

De PvdA wil echter dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) bindende afspraken gaat maken met alle partijen, zodat de verspilling snel afgelopen is.