BAARN - Patiënten met prostaatkanker die voor de diagnose veel flavonoïden binnen kregen, hebben mogelijk een lager risico op de meest agressieve vorm van de ziekte.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of South Carolina. Flavonoïden zijn antioxidanten die in groenten en fruit zitten, maar ook in thee, wijn en cacao.

Er wordt gedacht dat deze antioxidanten het risico op kanker verkleinen, omdat ze ontstekingen, oxidatie en het groeien van tumorcellen tegengaan.

De onderzoekers bekeken niet of flavonoïden kanker kunnen voorkomen, maar bestudeerden 1900 patiënten die al de diagnose kanker hadden gekregen. De patiënten die de grootste hoeveelheid flavonoïden binnen kregen, bleken 25 procent minder vaak de meest agressieve variant van prostaatkanker te hebben dan de patiënten die juiste de minste flavonoïden consumeerden.

​Beperkingen onderzoek

Het onderzoek kent echter een aantal beperkingen. Zo volgden de deelnemers geen speciaal dieet en is dus niet duidelijk hoeveel flavonoïden er exact in hun voeding zaten. Ook werd pas na de diagnose aan de deelnemers gevraagd wat ze voor die tijd gegeten hadden.

Of deze informatie wel betrouwbaar is, valt te betwijfelen. Bovendien is niet aangetoond dat er een oorzakelijk verband is tussen het eten van groente en fruit en het voorkomen van agressieve tumoren.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn besproken tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research in Anaheim.