BAARN - Examen doen kan zenuwslopend zijn. Van tevoren angstig zijn, kan gelukkig juist goed zijn voor je resultaten. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Southampton.

De onderzoekers testten het geheugen en de angstgevoelens van 96 scholieren van 12 tot 14 jaar. De proefpersonen maakten geheugentests en beantwoordden een vragenlijst over hun gevoelens voor een proefwerk.

Bij kinderen met een slecht werkgeheugen bleek examenvrees te zorgen voor lagere cijfers. Bij kinderen met een goed werkgeheugen was het juist andersom: bij deze groep zorgde examenvrees juist voor hogere cijfers.

Beter presteren

"Dit onderzoek is interessant omdat het onze kennis over de invloed van angst op schoolresultaten vergroot. De resultaten suggeren dat een beetje angst je soms juist kan motiveren om goed te presteren", zegt Matthew Owens.

De onderzoeker raadt docenten aan om zich te concentreren op het verminderen van examenvrees bij leerlingen met een minder goed werkgeheugen, omdat de angst bij hen een nadelig effect heeft.