UTRECHT - Wetenschappers hebben 21 nieuwe genen gevonden die cholesterolwaarden van het bloed bepalen. Dat meldt het UMC Utrecht.

Het UMCU leidde de grote internationale zoektocht samen met het AMC, Children's Hospital van Philadelphia en University College London. De resultaten verschenen donderdag in het American Journal of Human Genetics.

Een onderzoeksteam analyseerde zo'n 50.000 genetische varianten in zo’n 2.100 genen met een rol in hart- en vaatziekten. Ze bekeken deze genen in meer dan 65.000 mensen en herhaalden de resultaten in een onafhankelijke onderzoek van 25.000 mensen, ze vergeleken het bovendien met eerder onderzoek van nog eens 100.000 personen.

Cholesterolwaarden

Op deze manier spoorden ze 21 nieuwe genen op die invloed hebben op de cholesterolwaarden in het bloed. Daarnaast bevestigt het onderzoek de relatie tussen veranderingen in 49 recent gevonden genen met cholesterolwaarden.

Zowel genetische als omgevingsfactoren bepalen cholesterolwaarden in het bloed. Er is een duidelijke relatie tussen cholesterolwaarden en hart- en vaatziekten.

Zo is een te hoog LDL-cholesterol een risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Daarentegen is een hoog niveau van HDL-cholesterol juist beschermend.

Vervolgonderzoek

In een vervolgonderzoek gaan de artsen op zoek naar een verband tussen de nieuw gevonden genen en het optreden van hartinfarcten, etalagebenen en beroertes. Ook is de vondst waardevol voor het ontwikkelen van nieuwe cholesterolverlagende geneesmiddelen.