'Langzaam stoppen met roken werkt het best'

WAGENINGEN - Om van een rookverslaving af te komen, blijkt de combinatie-aanpak de beste methode: eerst langzaam afbouwen en op het juiste moment helemaal stoppen.

Dat concluderen onderzoekers van de afdeling Biometris van Wageningen UR en psychologen van de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoeksteam heeft een wiskundig model opgezet om te bepalen wat de beste stop-strategie is. 

In het model worden drie factoren onderscheiden, het nicotinegehalte in het lichaam, de zin om  een sigaret of sigaar op te steken en de wil om dat toch niet te doen. Uiteindelijk moet de wil het winnen van de zin.

Eerst afbouwen

Het computermodel, dat deze week gepubliceerd wordt in het tijdschrift PLOS ONE, laat zien dat de kans dat dat lukt, het grootst is bij een combinatie-aanpak: eerst langzaam afbouwen en op het juiste moment helemaal stoppen.

Volgens de onderzoekers moet een therapie om te stoppen met roken zich dus niet enkel richten op het verminderen van de zin om te roken, maar is het stimuleren van de wil om te stoppen zeker zo belangrijk.

Het wiskundig model is opgezet voor rookverslaving en kan niet zomaar vertaald worden naar andere verslavingsvormen. Wel kunnen wiskundigen, in samenwerking met psychologen, in de toekomst dergelijke vragen op dezelfde manier aanpakken.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie