'Vitamine C voorkomt botontkalking'

BAARN - Onderzoekers van de Mount Sinai School of Medicine tonen voor het eerst aan dat vitamine C actief beschermt tegen osteoporose.

De onderzoekers testten het effect van vitamine C op botontkalking bij muizen. Ze vergeleken gezonde muizen met muizen waarbij de eierstokken waren verwijderd, een procedure waarvan bekend is dat het de botdichtheid doet afnemen. Van de muizen zonder eierstokken kreeg de helft acht weken lang hoge doses vitamine C toegediend, de andere helft niet.

Botten beschermen

Muizen zonder eierstokken die geen vitamine C kregen, bleken na acht weken een veel lagere botdichtheid te hebben dan de controlegroep. Muizen zonder eierstokken die wel vitamine C kregen, hadden ongeveer dezelfde botdichtheid als de gezonde muizen. De onderzoekers concluderen dan ook dat vitamine C de botten beschermt.

Supplementen

"Deze studie laat zien dat een grote hoeveelheid vitamine C bij muizen de botvorming stimuleert en zo het skelet beschermt. Uit nader onderzoek zal moeten blijken of vitamine C-supplementen ook bij mensen osteoporose voorkomen?, zegt Mone Zaidi.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie