Meer zicht op vruchtbare spermacellen

BAARN - Nieuwe inzichten in de 'zwemvaardigheden' van sperma bieden mogelijkheden op het gebied van onvruchtbaarheid en anticonceptie bij mannen.

Onderzoekers van onder andere de Monash University en de University of Cambridge hebben aangetoond dat een bepaald eiwit (RABL2) invloed heeft op de lengte van de spermastaarten, de beweeglijkheid van de spermacellen en de spermaproductie.

Een mutatie (foutje) in het eiwit maakt de staarten 17 procent korter, verlamt de cellen als het ware en zorgt voor 50 procent minder spermacellen.

Onvruchtbaar

Volgens hoofdonderzoeker Moira O'Bryan vormt deze ontdekking weer een nieuw puzzelstukje in de legpuzzel van de 'sperma-ontwikkeling'.

"De mutatie in RABL2 is waarschijnlijk een oorzaak van onvruchtbaarheid", aldus O'Bryan. "En aangezien beweeglijkheid absoluut essentieel is voor vruchtbaarheid, leiden de inzichten in de staartlengte wellicht tot een anticonceptiepil voor de man."

In de toekomst is het wellicht mogelijk om met een anticonceptiepil het functioneren van RABL2 te remmen. Meer onderzoek is echter noodzakelijk. De onderzoekers vonden het eiwit namelijk ook in andere weefsels als de hersenen, lever en nieren. De remmende pil moet zich dan wel echt op de zaadballen richten.

De ontdekking biedt daarnaast ook aanknopingspunten voor het behandelen van onvruchtbaarheid. De resultaten zijn verschenen in het tijdschrift PLoS Genetics.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie