'Oude medicijnen vaak nog werkzaam'

BAARN - Veel medicijnen werken prima na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Sommige werkzame stoffen blijken na 40 jaar nog steeds voldoende aanwezig te zijn.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in de Archives of Internal Medicine.

Onderzoekers van onder andere de University of California testten de effectiviteit van acht medicijnen die jarenlang ongeopend in apotheken waren blijven liggen. De pillen waren niet zomaar over de datum: de uiterste houdbaarheidsdatum was 28 tot 40 jaar geleden al verstreken.

Werkzame stoffen

Samen bevatten deze medicijnen in totaal vijftien werkzame stoffen. Voor één daarvan, homatropine, bleek geen standaardtest te bestaan. Daarom concentreerden de onderzoekers zich op de overige veertien stoffen.

Ze losten de tabletten en capsules op en analyseerden de werkzame stoffen met behulp van massaspectrometrie. Die techniek laat zien hoeveel werkzame stoffen er in medicijnen zitten.

Voldoende concentratie

Van de veertien stoffen bleken er twaalf nog in voldoende hoge concentraties aanwezig te zijn. Er zat nog zo?n 90 procent van de hoeveelheid aan werkzame ingrediënten in die op het etiket stond. Volgens de onderzoekers is dat genoeg voor een acceptabele werking.

Ze concluderen dat de houdbaarheidsdata van sommige medicijnen best verlengd kunnen worden.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie