'Europese richtlijn voor bètablokkers'

AMSTERDAM - De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie wil een onafhankelijk onderzoek naar een Europese richtlijn voor het gebruik van bètablokkers bij operaties van hartpatiënten. 

Dat schrijft de Volkskrant woensdag. Aanleiding daartoe is dat de huidige richtlijn is opgesteld onder de van fraude beschuldigde hoogleraar Don Poldermans.

De richtlijn die ter discussie staat is van invloed op de werkwijze van artsen in heel Europa. Het werk van de Rotterdamse hoogleraar zou in het opstellen van die richtlijn zeer bepalend zijn geweest.

Fraude

Of Poldermans ook in het onderzoek dat ten grondslag ligt aan de richtlijn fraudeerde is niet bekend. De Vereniging voor Cardiologie gaat nu de European Society of Cardiology, die de Europese richtlijn opstelde, vragen deze te laten beoordelen door onafhankelijke experts.

Dinsdag verscheen het eindrapport van de onderzoekscommissie die de fraude van Poldermans onderzocht. Van de zeven onderzochte artikelen kon er volgens de commissie bij vijf niet worden ingestaan voor de betrouwbaarheid van de conclusies.

De Rotterdamse internist, die vijfhonderd wetenschappelijke artikelen schreef en gold als internationale grootheid, werd vorig jaar in november ontslagen door het Erasmus MC toen de fraude aan het licht kwam.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie