Plezier gezien als remedie tegen depressie

AMSTERDAM - Veel Nederlanders noemen plezier maken en de natuur in gaan als oplossing voor een depressie. Het nut van zelfhulpboeken wordt echter laag ingeschat.

Dat blijkt uit een publieksenquête onder 1026 Nederlanders tussen de 18 en 70 jaar. Van de ondervraagden zou 61 procent leuke activiteiten gaan ondernemen en 60 procent de natuur in gaan bij een depressie.

Dit zijn de vaakst genoemde oplossingen. Vooral jongeren van 18 tot 24 jaar zien iets leuks doen als goede optie. De minst populaire oplossing onder ondervraagden is afleiding zoeken in de kroeg met een drankje.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Fonds Psychische Gezondheid naar aanleiding van World Mental Health Day op 10 oktober. Psycholoog Ad Bergsma, voorlichter van het fonds, is blij met de uitkomsten. "De meeste mensen nemen zich voor depressieve klachten actief aan te pakken", aldus Bergsma in een verklaring. "Zo’n houding draagt absoluut bij aan een groter welbevinden. Niet onder een deken kruipen, maar erop uit gaan en veel bewegen is absoluut aan te bevelen."

Zelfhulp

Het Fonds Psychische Gezondheid stelt dat het effect van zelfhulpboeken en online cursussen de meest onderschatte manier is om iets te doen aan depressieve klachten. Slechts 18 procent heeft vertrouwen in zelfhulp, terwijl uit onderzoek blijkt dat deze methode effectief is. Bij lager opgeleiden is het vertrouwen nog lager. Het fonds noemt het jammer dat deze laagdrempelige oplossing niet vaker uitgeprobeerd wordt.

Verder onderschatten Nederlanders hoe moeilijk het is om iets te doen aan depressieve klachten. Slechts 6 procent van de ondervraagden weet dat depressies vaak gepaard gaan met het onvermogen ergens plezier aan te beleven.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie