Zeldzame amoebe eist 10 slachtoffers

KARACHI - Tien mensen in de grootste Pakistaanse stad Karachi zijn de afgelopen 4 maanden overleden na infectie door een zeldzame amoebe die hersens aantast.

Dat hebben functionarissen dinsdag gezegd.

De amoebe, met de naam Naegleria fowleri, verspreidt zich door warm water en dringt het lichaam door de neus binnen. Het veroorzaakt een bepaald soort meningitis waaraan meer dan 99 procent van de geïnfecteerden overlijdt.

Saghir Ahmed, de gezondheidsminister van de zuidelijke provincie Sindh waarvan Karachi de hoofdstad is, kondigde een onderzoek aan naar de watervoorraad, zwemwater en voorzieningen die moslims gebruiken voor rituele wassingen voordat zij bidden.

Geen paniek

''Er is geen reden tot paniek en bewoners moeten kalm blijven en voorzorgsmaatregelen nemen", vertelt Ahmed. ''We zijn een grondig onderzoek begonnen naar de komst en de bron van deze amoebe."

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigt dat het in negen zaken gaat om infectie door de amoebe, het tiende geval wordt nog onderzocht. Pakistaanse autoriteiten werken samen met de organisatie om toekomstige infecties te voorkomen. Een eerste maatregel is om het chloorniveau te verhogen in de waterreservoirs en voorraadstations.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie