ADHD bij meisjes vaak niet herkend

NIJMEGEN - ADHD en autisme worden bij meisjes vaker niet herkend dan bij jongens.

Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Klinische Kinder- en Jeugdpsychiatrie Rutger-Jan van der Gaag en psychiater Patricia van Wijngaarden.

Volgens Van Wijngaarden en Van der Gaag van het UMC St Radboud worden de stoornissen vaak niet herkend omdat de criteria voor meisjes niet kloppen.

Zij pleiten dan ook voor aangepaste criteria voor meisjes. Van der Gaag, ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, presenteert zijn bevindingen op het symposium Jeugd en Gezin op 11 oktober in Nijmegen. 

Latere leeftijd

ADHD en autisme uiten zich bij meisjes anders, hierdoor is het voor psychiaters en psychologen lastig om een diagnose te stellen. Meisjes die niet behandeld worden, hebben op latere leeftijd een grotere kans op onder meer verslavingen en angststoornissen.

Volgens Van der Gaag is het een probleem dat de officiële criteria voor ADHD en autisme kloppen voor jongens, maar niet voor meisjes. De onderzoekers vinden dan ook dat deze moeten worden bijgesteld.

Van alle kinderen met de diagnose ADHD zijn nu vier op de vijf jongen. Op volwassen leeftijd is dit verschil er niet meer, dan is de verhouding één om één.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie