Polsbandproef reanimeer-me-niet wordt verlengd

AMSTERDAM - De proef met de rode polsbandjes voor patiënten die niet gereanimeerd willen worden, wordt verlengd.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht kan het systeem pas breed uitrollen als het waterdicht is, laat een woordvoerder maandag weten. Het bestuur wil eerst een intern debat voeren.

Het ziekenhuis zoekt naar een oplossing voor twee grote problemen. Het eerste betreft patiënten over wie de arts heeft besloten dat het 'medisch zinloos' is om ze te reanimeren. "Zij hoeven het bandje niet verplicht om te doen, omdat het duidelijk herkenbare teken van 'niet tot leven wekken' erg stigmatiserend is", aldus de woordvoerder.

Tekortkoming

Een tweede tekortkoming is dat niet iedere patiënt die tegen reanimeren is dit met een dokter heeft besproken. "Zo'n reanimeer-me-nietverklaring geldt alleen als de cliënt volledig is geïnformeerd over de gevolgen en daarna een handtekening heeft gezet. Dit is nog niet overal gebeurd", geeft de zegsman aan.

Uit de evaluatie blijkt dat een meerderheid van de patiënten het polsbandje als 'een prettig idee' ervoer. Zij vonden privacyoverwegingen ondergeschikt aan de zekerheid dat artsen in acute situaties op de hoogte zijn van hun wens om niet gereanimeerd te worden.

Familie

De proef op twee afdelingen werd gestart om te voorkomen dat patiënten tegen hun wil zouden worden gereanimeerd. Volgens de woordvoerder is het lastig om bij een acute hartstilstand erachter te komen wat de wil van de patiënt was.

"Als na een reanimatie bleek dat de patiënt dit niet had gewild, kon dit voor hem en de familie als ingrijpend worden ervaren. Nu is zijn wens met de polsband duidelijk zichtbaar."

In maart, april en mei vulden 246 patiënten een vragenlijst in. Van hen gaven 28 zich vrijwillig op voor de proef met het polsbandje. Zij hadden een gesprek met een arts die hun wensen formeel vastlegde. Tijdens de proefperiode hoefde niemand te worden gereanimeerd. Of dit komt door de bandjes is moeilijk te zeggen, omdat reanimaties niet vaak voorkomen.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie