Emotiemeter voorspelt terugval depressie

GRONINGEN - Na herstel van een depressie is het risico op een terugval groot.

Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen toont aan dat depressieve terugval even goed te voorspellen is met een eenvoudige emotiemeter als met een klinisch interview.

In totaal zijn 172 patiënten die hersteld zijn van een depressie tot 5,5 jaar gevolgd. Patiënten die op één meetmoment hun stemming somberder inschaalden met een eenvoudige emotiemeter bleken sneller terug te vallen in de depressie.

Schommelingen

Lang werd gedacht dat met name schommelingen in emotie een kwetsbaarheidsfactor was voor terugval. Dit onderzoek stelt die theorie ter discussie. 

De emotiemeter is wonderlijk eenvoudig. Het is een thermometer waarop de patiënt zijn stemming aankruist. Het bleek dat deze emotiemeter de tijd tot terugval over 5,5 jaar zelfs even goed voorspelt als de gouden standaard om depressieve symptomen in kaart te brengen, namelijk de Hamilton Depression Rating Scale.

Gevolgen

Deze vondst heeft gevolgen voor het onderzoek naar het ontstaan van depressie en triggers voor terugval en bovendien voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor depressie. De emotiethermometer is een eenvoudig en tijdbesparend instrument die door mensen met depressies zelf eenvoudig gebruikt kan worden.

Momenteel onderzoekt de Rijksuniversiteit Groningen in vervolgonderzoek de verschillende toepassingsmogelijkheden.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in PLoS One.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie