Tieners met slaapgebrek vaker hartproblemen

BAARN - Tieners die te weinig slapen, ontwikkelen mogelijk vaker hartziekten als ze ouder zijn. Dat blijkt uit onderzoek van een kinderziekenhuis in Canada.

De onderzoekers vroegen 4100 tieners naar hun slaapkwaliteit. Ze waren allemaal gezond. De jongeren die het slechtst sliepen, bleken wel tekenen te vertonen die duiden op toekomstige hartproblemen.

Slecht slapen betekende in dit onderzoek bijvoorbeeld problemen hebben met in slaap vallen of doorslapen, 's nachts wakker zijn en nachtmerries hebben. Bijna de helft van de tieners die hiervan last had, was te zwaar of had een te hoge bloeddruk of te hoog cholesterolgehalte. Van de uitgeruste jongeren had maar 39 procent daar last van.

Minder bewegen

Hoewel deze resultaten niet bewijzen dat het slaapgebrek de oorzaak is van hartproblemen, is wel bekend dat slechte slapers minder bewegen en vaak slechtere eetgewoonten hebben dan uitgeslapen leeftijdgenoten. Dat gold ook voor de tieners in deze studie.

"Als mensen denken aan risicofactoren voor hart- en vaatziekten, denken ze meestal niet aan slaapgebrek. Dit onderzoek laat zien dat slaap ook iets is waar mensen bij stil moeten staan", zegt onderzoeker Brian C. McCrindle.

De resultaten zijn gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie