AMSTERDAM - Zorgverzekeraars en ziekenhuizen hebben mogelijk misbruik gepleegd met financiële compensatieregelingen in de zorg. 

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland heeft een onderzoek ingesteld, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving hierover in NRC Handelsblad zaterdag.

Enkele verzekeraars zouden creatief gebruik hebben gemaakt van een overgangsregeling. Concurrenten werden benadeeld door goedkoop zorg in te kopen bij ziekenhuizen.

Ziekenhuizen zouden zo vervolgens weer onterecht inkomsten hebben gekregen uit het Zorgverzekeringsfonds. In het fonds gaat jaarlijks 25 miljard euro om.

Onacceptabel

Oud-minister André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, noemt het in de krant 'onacceptabel' als het misbruik gepleegd zou zijn. Het onderzoek werd al vorige maand ingesteld nadat er uit de sector verschillende signalen binnenkwamen.

Een van de zorgverzekeraars die geprofiteerd zou hebben is Achmea. In de krant bevestigt voorzitter Roelof Konterman dat er geruchten zijn. Hij benadrukt echter dat bij Achmea alles goed gegaan is.

Rouvoet heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) op de hoogte gebracht over het lopende onderzoek.