Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Tattoeages en piercings in Ahoy Rotterdam

Extra inspecties bij tattooshops

UTRECHT - Tatoeage- en piercingshops kunnen vanaf vrijdag onaangekondigde inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verwachten. 

Hierbij kijken inspecteurs van de NVWA of de studio's zich aan de wettelijke hygiënerichtlijnen houden. Dat meldt de NVWA.

Alle tattoo- en piercingshops moeten een vergunning hebben. Deze vergunning vragen zij aan bij de GGD, die controleert of de tattooshop voldoet aan alle hygiënevoorschriften. Een vergunning is drie jaar geldig. Na die drie jaar vraagt een studio opnieuw een vergunning aan, waarna de GGD weer langskomt om de hygiëne te controleren.

De tattoobranche drong zelf aan onaangekondigde tussentijdse inspecties. Dit omdat sommige ondernemers denken dat collega's zich bij de aangekondigde bezoeken beter voordoen dan ze zijn, en zich tussentijds niet voldoende aan de hygiënerichtlijnen houden.

Aan het eind van het jaar wordt gekeken of de onaangekondigde inspecties effectief zijn en deze werkwijze wordt voortgezet. 

Steekproef

De NVWA controleert de hygiëne bij tatoeage- en piercingshops steekproefsgewijs. Daarnaast voert de NVWA sinds 2007 uitgebreide inspecties uit als daar bijvoorbeeld na klachten aanleiding voor is.

Bij deze inspecties wordt gekeken of ondernemers een geldige vergunning hebben, of er wordt voldaan aan de verplichte leeftijdsgrenzen en of de gebruikte materialen (waaronder de tatoeage-inkten en nabehandelingszalf) voldoen aan geldende veiligheidscriteria. 

Bij overtredingen kan de NVWA een waarschuwing geven of een boete opleggen. Bij ernstige overtredingen volgt overleg met de GGD die de vergunning kan intrekken.

Aanbevolen artikelen