Betrouwbaarheid gezondheidsinformatie lastig te bepalen

BAARN – Ruim de helft van de Nederlanders kan moeilijk bepalen of de bron van online informatie over ziekte en gezondheid betrouwbaar is. Ook vinden ze de gevonden informatie vaak tegenstrijdig.

Dat blijkt uit de ZegelGezond Monitor onder 1000 Nederlanders. Verontrustend is dat een op de vijf Nederlanders na het lezen van online gezondheidsinformatie angstiger is geworden.

Van de jongeren (16-25 jaar) zijn zelfs drie op de tien meer bezorgd over hun klachten. Een derde van deze mensen heeft vervolgens ook meer gezondheidsklachten.

Driekwart van de Nederlanders zocht het afgelopen jaar online naar antwoord op een vraag over zijn of haar gezondheid. Ook speelt online gezondheidsinformatie een belangrijke rol als aanvullende informatiebron voor bezoeken aan de zorgverlener, zowel vooraf (35 procent) als achteraf (38 procent).

Laptop

De computer en laptop zijn daarbij het meest populair. De telefoon en tablet worden nog maar weinig gebruikt voor het zoeken naar gezondheidsinformatie.

Ruim de helft van de Nederlanders kan echter moeilijk bepalen of de bron van de online informatie over ziekte en gezondheid betrouwbaar is. Ook vinden circa vier op de tien Nederlanders dat de gevonden informatie vaak tegenstrijdig is. Mannen blijken het beoordelen moeilijker te vinden dan vrouwen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie