AMSTERDAM – Hoewel een blindedarmontsteking vaak wordt behandeld met een operatieve ingreep, blijkt nu dat behandeling met enkel antibiotica net zo effectief is.

Dat toont een nieuw onderzoek van Universiteit van Göteborg aan. In het onderzoek werden in totaal 927 mensen gevolgd die behandeld werden na het krijgen van een spontane blindedarmontsteking.

Onderzoekster Jeanette Hansson van de Universiteit van Göteborg bestudeerde de effectiviteit van een behandeling met antibiotica vergeleken met de traditionele operatie.

"Sommige patiënten zijn zo ziek dat een operatie absoluut noodzakelijk is. Maar 80 procent van degenen die met antibiotica kan worden behandeld geneest volledig", aldus Hansson.

Kans op herhaling

Het onderzoek concludeert verder dat patiënten die behandeld worden met antibiotica minder risico lopen op complicaties dan patiënten die een operatie ondergaan. Wel is de kans op herhaling van de aandoening binnen een jaar tien tot vijftien procent.

Hansson hoopt de komende tijd te kunnen onderzoeken of deze terugkerende blindedarmontsteking ook kan worden behandeld met antibiotica.