AMSTERDAM - Mensen die nog nooit chemotherapie hebben ondergaan schatten de meeste bijwerkingen erger in dan dat ze worden ervaren door mensen die daadwerkelijk chemotherapie hebben gekregen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het afgelopen voorjaar is gehouden onder Nederlanders onder leiding van dr. Julia van Weert, universitair hoofddocent communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Aan het onderzoek werkten meer dan 3000 Nederlanders mee. Haaruitval, vermoeidheid, misselijkheid en braken zijn de meest bekende bijwerkingen van chemotherapie.

Bloedingen, koorts en infecties zijn minder bekende bijwerkingen die wel veelvoorkomend zijn en waar tijdige actie van de patiënt vereist is om complicaties te voorkomen.

Behandeling

"Er is grote behoefte aan informatie over de behandeling, omgaan met bijwerkingen in het dagelijkse leven en de prognose, maar ook aan emotionele communicatie", aldus Van Weert.

Verder blijkt dat mensen onder de 65 jaar meer kennis over chemotherapie hebben dan ouderen. De uitkomsten van het onderzoek kunnen in de praktijk worden ingezet om de voorlichting aan mensen die voor het eerst behandeld worden met chemotherapie te verbeteren.