BAARN - Stoppen met het roken van cannabis kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken, variërend van slaapgebrek tot depressies. Dat schrijven onderzoekers van de University of New South Wales.

Een groep van 49 cannabisgebruikers stopte voor het onderzoek vrijwillig 2 weken met blowen. Ze kregen geen behandeling.

De deelnemers kregen last van verschillende ontwenningsverschijnselen die ook voorkomen bij mensen die stoppen met roken, zoals geïrriteerdheid, stemmingswisselingen en moeite met slapen. Sommigen hadden een gebrek aan eetlust.

De ernstigste ontwenningsverschijnselen, zoals depressiviteit, werden vooral bij zware cannabisgebruikers gezien.

Terugval

De onderzoekers ontdekten ook dat bepaalde ontwenningsverschijnselen de kans op een terugval vergroten.

Zo hielden de wietgebruikers die last hadden van vermoeidheid, opvliegers en nachtelijk zweten de stoppoging beter vol dan deelnemers die kampten met slapeloosheid, spanningen en stemmingswisselingen.

Meer wiet

Ook bleken degenen met de ernstigste ontwenningsverschijnselen in de maand na het stoppen met blowen juist meer wiet te gaan roken dan de andere proefpersonen. Volgens de onderzoekers zou een passende behandeling een stoppoging succesvoller kunnen maken. Ze willen dat nu gaan onderzoeken onder een grotere groep cannabisgebruikers.

Deze resultaten zijn gepubliceerd in PLos One.