AMSTERDAM - Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is volgens het AD dit jaar het beste ziekenhuis van het land.

Het ziekenhuis, dat eveneens locaties heeft in Soest en Baarn, eindigde op de eerste plaats in de Ziekenhuis Top 100 van de krant, schrijft het AD vrijdag.

Het ziekenhuis stond vorig jaar nog op de achttiende plaats in de lijst. Het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl staat onderaan. De complete lijst wordt zaterdag in de krant gepubliceerd.

Het is de negende keer dat het AD de ziekenhuizen in Nederland test. Vorig jaar was het Rotterdamse Sint Fransiscus Gasthuis nog de beste.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is blij met de test van het AD. Het openbaar maken van medische prestaties vormt een belangrijke stimulans om de kwaliteit te verbeteren, vindt ze.

"Je ziet dat patiënten ziekenhuizen mijden waar ze geen vertrouwen in hebben. Reken maar dat ziekenhuisdirecteuren morgen eerder de krant hebben gekocht dan anderen."

Verheugd

Bestuursvoorzitter Jan Kleijne van het winnende Meander Medisch Centrum reageert verheugd. "Het behalen van de eerste plaats is een compliment voor alle medewerkers en een stimulans om door te gaan met verbeteringen."