AMSTERDAM - Ongeveer 40 procent van de vrouwen met een psychiatrische stoornis rookt tijdens haar zwangerschap. Dat is vier keer zoveel als zwangere vrouwen zonder zo’n aandoening.

Dat blijkt uit een publicatie van wetenschappers van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam.

''Er is een lichte daling in het aantal vrouwen dat rookt in hun vruchtbare periode over de afgelopen 30 jaar. Het aantal vrouwen dat rookt tijdens een zwangerschap ligt vermoedelijk rond de 10 procent; een zwangerschap is een prima reden om te stoppen voor vrouwen’’, verklaarde professor Adriaan Honig.

Aangezien ongeveer vier keer zo veel vrouwen met een psychiatrische stoornis zoals angsten of depressie tijdens de zwangerschap roken, komen de onderzoekers op een geschatte 40 procent.

Gevolgen

Als een vrouw rookt tijdens zwangerschap kan dat grote gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Zo is er een verhoogde kans op een miskraam, een groeiachterstand, laag geboortegewicht en vroeggeboorte. En na de geboorte heeft het kind een grotere kans op aandoeningen zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

''De mythe dat het niet goed is voor hun psychische toestand als je deze vrouwen hun sigaretje afpakt, bestaat echter nog altijd onder hulpverleners’’, lichtte Honig toe. ''Ook vrouwen met een stoornis blijken gemotiveerd te stoppen, het is alleen wel moeilijker.’’

Vandaar dat stoppen of minderen, want ook dat heeft een positief effect op het kind, een haalbare kaart is volgens Honig. ''Hulpverleners moeten hen dan ook op die optie wijzen, liefst al vóór, maar in elk geval tijdens de zwangerschap.’’

Herhaalt

Als vrouwen eerder in hun leven een depressieve periode of een episode met een angststoornis hebben doorgemaakt is de kans groot dat zo’n stoornis zich tijdens zwangerschap herhaalt.

Maar diezelfde aandoeningen zijn tijdens een zwangerschap prima te behandelen, ook als tegelijk de tabaksverslaving wordt aangepakt door bijvoorbeeld counseling, gedragstherapie of nicotinepleisters.

''De twee kunnen elkaar ook versterken. Het daadwerkelijk stoppen of minderen met roken wordt door de zwangere als positief ervaren en het vermindert de angst dat het kind eronder lijdt'', verklaarde Honig.

De hoogleraar waarschuwt wel dat stoppen met roken de werking van medicijnen kan beïnvloeden. ''Als iemand stopt met roken worden bepaalde leverenzymen minder actief, waardoor bepaalde medicijnen in grotere hoeveelheid in het bloed blijven dan wanneer zij wel rookten. Ook daar moet op worden gelet.’’