BAARN - Door simpelweg een bericht in te spreken op een voicemail, kan de ziekte van Parkinson al in een vroeg stadium worden vastgesteld. Dat voorspellen wetenschappers van het Parkinson’s Voice Initiative.

Een team van het Massachusetts Institute of Technology ontwikkelde een computerprogramma dat spraakproblemen herkent die duiden op Parkinson, zoals trillingen, veel lucht en een zwakke stem. De software kan zelfs onderscheiden in welk stadium van de aandoening een parkinsonpatiënt zich bevindt. 

​Spraakproblemen

"De wetenschap vertelt ons dat spraakproblemen een vroeg teken zijn van Parkinson. Dat klinkt misschien vreemd, omdat Parkinson vooral bewegingen bemoeilijkt, maar spreken is ook een vorm van bewegen. Als je spreekt, beweeg je je stembanden en strottenhoofd. Als je Parkinson hebt, wordt dat lastiger", zegt Max Little.

​Telefoongesprek

De onderzoekers ontdekten dat ze door middel van stemopnamen de ziekte van Parkinson met een nauwkeurigheid van 99 procent kunnen diagnosticeren.

Ze willen nu bekijken of ze dezelfde resultaten behalen als de stemopnamen via de telefoon gemaakt worden. Hiervoor laten ze vrijwilligers met en zonder Parkinson een telefoongesprekje voeren, waarin ze "aaaa" zeggen, een paar zinnen uitspreken en een aantal vragen beantwoorden.