DEN HAAG - Baby’s en kinderen tot vier jaar moeten dagelijks 10 microgram extra vitamine D nemen, ouderen vanaf 70 jaar per dag 20 microgram.

Dat staat in een woensdag gepubliceerd advies van de Gezondheidsraad, dat is aangeboden aan de minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het vorige advies over vitamine D dateert uit 2008. Een woordvoerster geeft aan dat deze publicatie met name een nuancering is van het advies van 4 jaar geleden.

''Inmiddels is overtuigend bewezen dat 10 microgram vitamine D jonge kinderen beschermt tegen de botaandoening rachitis. Bij ouderen helpt het supplement tegen botbreuken.''

Botopbouw

Vitamine D, nodig voor een goede botopbouw, wordt voor twee derde aangemaakt door zonlicht op de huid. Een derde komt via voedsel zoals vette vis, vlees, eieren, melkproducten en margarines.

Het grootste gedeelte van de bevolking heeft geen extra vitamine D nodig uit een supplement. Mensen die gemiddeld 15 tot 30 minuten overdag met onbedekt hoofd en onbedekte handen buiten komen, hoeven die niet te slikken.