Dinsdag 5 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Snurkende zwangere loopt risico op verhoogde bloeddruk'

BAARN - Vrouwen die tijdens hun zwangerschap gaan snurken, lopen een verhoogd risico op pre-eclampsie, ook wel bekend als zwangerschapsvergiftiging. Ook een verhoogde bloeddruk is een risico.

Onderzoekers van de University of Michigan ontdekten dat vrouwen die tijdens hun zwangerschap voor het eerst gaan snurken, significant vaker te maken krijgen met zwangerschapshypertensie en zwangerschapsvergiftiging. Dat schrijven zin in de American Journal of Obstetrics and Gynecology.

"Wij kwamen tot de conclusie dat snurken een rol speelt bij de bloeddrukproblemen, zelfs nadat we hadden gecorrigeerd voor andere risicofactoren", vertelt onderzoeker Louise O'Brien.

"Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, en zeker zwangerschapsvergiftiging, leiden tot kleinere baby's en een verhoogde kans op vroeggeboorte of complicaties."

Slaapproblemen

Meer dan 1700 vrouwen werden bestudeerd voor dit onderzoek. Ongeveer een kwart van hen begon met snurken tijdens de zwangerschap met een twee keer zo grote kans op een verhoogde bloeddruk als gevolg.

Volgens O'Brien kan 19 procent van de bloeddrukproblemen tijdens de zwangerschap worden voorkomen door het slaapprobleem aan te pakken.

Aanbevolen artikelen