ROTTERDAM - Bijna de helft van de kankerpatiënten slikt medicijnen die nadelig kunnen zijn voor de behandeling van hun ziekte. 

Zij weten vaak niet dat de medicatie die ze naast hun medicatie tegen kanker gebruiken, de werking kan verminderen of de bijwerkingen verergeren. 

Veel kankerpatiënten krijgen ook andere medicijnen zoals slaapmiddelen, maagzuurremmers, antidepressiva en bloedverdunners, zo blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van het Erasmus MC. Zelfs middelen die gekocht worden bij de drogist kunnen voor nadelige gevolgen zorgen bij kankermedicatie.

De gevolgen van een verkeerde combinatie van medicatie variëren, maar in het ernstigste geval kan een patiënt overlijden. Het is nog niet bekend hoeveel van de onderzochte patiënten ook daadwerkelijk last hadden van bijwerkingen. Dat is onderdeel van vervolgonderzoek, meldt het ziekenhuis.

Patiëntendossier

De onderzoekers pleiten voor een landelijk patiëntendossier waarin oncologen kunnen zien of een patiënt nog andere medicijnen krijgt en of die wel goed samengaan met bijvoorbeeld chemotherapie. Ziekenhuizen hebben nu een apart systeem voor thuismedicatie en een apart systeem voor kankergeneesmiddelen en die zijn niet gekoppeld.

''Artsen vragen wel altijd aan patiënten wat voor medicijnen ze nog meer gebruiken, maar het gebeurt geregeld dat iemand of medicatie vergeet door te geven, of verzwijgt’’, aldus een woordvoerster van het Erasmus MC.

Aan het onderzoek deden bijna 900 patiënten uit verschillende Nederlandse ziekenhuizen mee. De resultaten van de studie worden komend weekeinde op een congres van oncologen in Wenen gepresenteerd.