AMSTERDAM - Een vitamine D-tekort verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en een vroegtijdige dood. Dat toont een nieuw onderzoek van de University of Copenhagen en Copenhagen University Hospital aan.

De studie omvatte meer dan 10.000 Denen en is gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Vitamine D-tekort wordt van oudsher met een slechte gezondheid van de botten in verband gebracht. Maar nu blijkt uit de resultaten van diverse bevolkingsonderzoeken dat een gebrek aan vitamine D ook gekoppeld is aan een duidelijk hoger risico op hart- en vaatziekten.

Onderzoekers keken naar het verband tussen een laag niveau van vitamine D en ischemische hartziekten, aandoeningen van het hart die ontstaan als gevolg van vernauwingen van de kransslagaderen rond het hart. In totaal werden de bloedmonsters van meer dan 10.000 Denen geanalyseerd.

Het team van onderzoekers ontdekten dat een vitamine D tekort het risico op ischemische hartziekte met 40 procent verhoogt en het risico op een hartaanval met 64 procent. Ook is het risico op vroegtijdig overlijden hoog, namelijk 57 procent.

Verklaring

Dr. Peter Brøndum-Jacobsen van de Copenhagen University Hospital zegt: "Een verklaring kan zijn dat een vitamine D tekort direct leidt tot hart- en vaatziekten en een vroegtijdige dood. Echter, het is ook mogelijk dat een vitamine D tekort een bewijs is van een slechte gezondheid in het algemeen."

Volgens Brøndum-Jacobsen is de zon de goedkoopste en makkelijkste manier om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Volgens de onderzoeker is er voldoende bewijs dat de zon goed is, maar hij benadrukt dat je verbranding moet zien te voorkomen.

"Het is echter niet bewezen dat vitamine D als voedingssupplement hart- en vaatziekten en sterfte voorkomt."