AMSTERDAM - In ziekenhuizen worden de regels voor handhygiëne op grote schaal overtreden.

Dat blijkt uit beelden met een verborgen camera, die het televisieprogramma Zembla vrijdagavond uitzendt.

Verpleegkundigen en artsen zouden elkaar niet durven aanspreken op de ernstige overtredingen van de hygiëneprotocollen.

Hoewel het dragen van sieraden, horloges, armbanden en piercings streng verboden is in ziekenhuizen, komt dit veelvuldig voor, blijkt uit de undercoveractie bij het Oudenrijn Ziekenhuis in Utrecht, het Gemini Ziekenhuis in Den Helder en het MC Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad.

Zo kunnen levensbedreigende bacteriën worden overgedragen. Arts en microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda concludeert na het zien van de beelden dat 'een totaal gebrek aan discipline heerst'.

Cultuur

Een verpleegkundige vertelt in de uitzending dat er wel wordt gezien dat artsen zich niet aan de hygiëneregels houden, maar de verpleging daar niets van durft te zeggen.

De cultuur in de ziekenhuizen is ongeschikt om elkaar aan te spreken, zegt hoogleraar chirurgie van het Eramsus MC Jan Klein daarover. Verpleegkundigen die wel hun nek uitsteken zouden daar later 'de zure vruchten van plukken'.

De ziekenhuisdirecties reageerden geschokt op het zien van de beelden. Alle drie de ziekenhuizen kondigden tegenover de programmamakers aan maatregelen te nemen om de situatie in het ziekenhuis te verbeteren.

Kamervragen

Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot (CDA) heeft mondelinge vragen gesteld aan minister Schippers van Volksgezondheid.

Bruins Slot wil weten of de minister zich herkent in het door Zembla geschetste beeld en of het hier om incidenten of een structureel probleem gaat. Zo nodig verwacht het Kamerlid dat de minister druk uitoefent om te zorgen voor naleving van de regels.

Als het zo is dat verplegend personeel een arts inderdaad niet durft aan te spreken op nalatigheid wat betreft hygiëne, dan is een cultuurverandering nodig, aldus Bruins Slot.