AMSTERDAM - Verpleegkundigen voelen zich niet gehoord door hun directie en de politiek.

Dat blijkt uit onderzoek van verplegersvakbond NU'91 en RTL Nieuws onder achttienhonderd verpleegkundigen.

"Verpleegkundigen weten vaak tientallen oplossingen, maar niemand die ze ernaar vraagt", zo vertelt voorzitter van NU'91 Monique Kempff.

De ondervraagde verpleegkundigen zeggen zelf genoeg ideeën te hebben om bijvoorbeeld verspilling van medicijnen tegen te gaan.

Zes op de tien verpleegkundigen hebben echter geen vertrouwen in een effectieve aanpak door directies. Acht van de tien hebben evenmin vertrouwen in de politiek.

Winst

Een betere aanpak van verspilling zou volgens de verpleegkundigen miljarden euro's besparen. Ook veel winst zou er te behalen zijn met de elektronische overdraagbaarheid van gegevens van patiënten als ze bijvoorbeeld naar een andere afdeling of instelling gaan.

Meer dan de helft van de ondervraagden zegt dat ziekenhuisbedden of behandelplekken onnodig worden bezet, omdat er ergens anders geen plek is.

Beter luisteren

Voorzitter van zorgbestuurdersvereniging NVZD Ruud Lapré geeft tegenover RTL toe dat bestuurders beter zouden moeten luisteren naar de werkvloer.

Volgens hem zijn er vaak genoeg voor de hand liggende manieren om te besparen. "Bestuurders zijn soms geneigd naar ingewikkelde oplossingen te zoeken."