AMSTERDAM - Mannen van wie de ouders vóór hun achttiende jaar gescheiden zijn, hebben een drie keer zo grote kans op het krijgen van een beroerte.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Toronto onder 4074 mannen en 5886 vrouwen.

De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in het vaktijdschrift International Journal of Stroke. Vrouwen die gescheiden ouders hebben, lopen geen verhoogd risico op beroertes.

Onderzoekster Angela Dalton zegt: “Dit resultaat is vooral verbazingwekkend omdat we personen die te maken hebben gehad met familiegeweld en verslaafde ouders van ons onderzoek hebben uitgesloten.”

Andere factoren

Verder werd rekening gehouden met andere factoren die het risico op een beroerte kunnen verhogen, zoals inkomen, onderwijsniveau, etniciteit, leeftijd, mentale gezondheid, en gezondheidsproblemen zoals overgewicht, alcoholgebruik en roken.

De onderzoekers kunnen geen precieze reden vinden voor het verhoogde risico op een beroerte bij mannen. Ze denken dat een grotere hoeveelheid van het hormoon cortisol in het lichaam een verklaring kan zijn. Cortisol staat in verband met stress.