Patiënten krijgen kunstevenwichtsorgaan

MAASTRICHT - Artsen zijn er voor het eerst in geslaagd om een kunstevenwichtsorgaan te implanteren bij mensen. 

Woensdag kregen twee patiënten in Maastricht tijdens een operatie een implantaat waarmee hun evenwichtsgevoel weer hersteld moet worden. Dat liet het universitair ziekenhuis van Maastricht donderdag weten.

Volgens kno-arts professor Robert Stokroos, die de operaties leidde, zal pas over een aantal weken duidelijk zijn of de operatie echt geslaagd is. ''Maar de eerste metingen vlak na de operatie lieten positieve resultaten zien'', aldus Stokroos donderdag.

Het implantaat wordt gekoppeld aan de evenwichtszenuwen van de patiënt. De bedoeling is dat daardoor het evenwichtsgevoel hersteld wordt. Beide geopereerde patiënten hadden een volledige uitval van het evenwichtsorgaan. Bij de ene patiënt kwam dat door een erfelijke aandoening, bij de andere door een hersenvliesontsteking.

De artsen hebben bewust gekozen om de implantaten in te brengen bij mensen waarbij het evenwichtsorgaan het helemaal niet meer deed, ''want zo krijgen we de meest zuivere resultaten van het apparaat zelf'', meent Stokroos.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie