Donderdag 19 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Pijnstillers leiden tot gehoorverlies'

BAARN - Populaire pijnstillers als ibuprofen en paracetamol hebben mogelijk een onverwachte bijwerking. Veelvuldig gebruik verhoogt de kans op gehoorschade bij vrouwen. 

Onderzoekers van het Brigham and Women's Hospital komen tot die conclusie na een onderzoek onder 62.261 vrouwen tussen de 31 en 48 jaar. De vrouwen maken onderdeel uit van de Nurses' Health Study en werden gedurende 14 jaar gevolgd. 

Resultaten
 

In vergelijking met vrouwen die minder dan een keer per week ibuprofen slikten, hadden de vrouwen die wekelijks twee of drie pillen gebruikten 13 procent meer kans op gehoorverlies.

Bij vrouwen die gemiddeld per week vier of vijf pijnstillers slikten was dit zelfs 21 procent. Zes of meer ibuprofen verhoogde het risico tot 24 procent.

Bij paracetamol zagen de onderzoekers vergelijkbare cijfers. 

Oorzaak
 

Waardoor het gehoorverlies veroorzaakt wordt is niet helemaal duidelijk. "NSAIDs verminderen mogelijk de bloedstroom in het gehoororgaan, waardoor de functie wordt beperkt", legt onderzoeker Sharon Curhan uit.

"Paracetamol put wellicht bepaalde factoren uit die normaal gesproken het gehoor beschermen tegen schade."

Voorzichtig

Hoewel de pijnstillers vrij verkrijgbaar zijn benadrukt Curhan dat wel om geneesmiddelen gaat die mogelijke bijwerkingen hebben. "Als je het nodig vindt om veel pijnstillers te gebruiken is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken", aldus de onderzoeker. 

De onderzoeksresultaten verschijnen in het American Journal of Epidemiology.

Aanbevolen artikelen