AMSTERDAM - Het screenen van jonge vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker met een mammografie, geeft hen een iets grotere kans om de ziekte te krijgen. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek.

Vrouwen met een mutatie in hun BRCA1- of BRCA2-gen lopen tot twee keer meer kans op borstkanker als er voor hun dertigste röntgenonderzoek op hun borstkas wordt verricht. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in de online British Medical Journal.

"Vrouwen die draagster zijn van die mutaties hebben sowieso al een aanzienlijk grotere kans op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die geen draagster zijn", zegt onderzoekster Anouk Pijpe. "Daarom worden zij vanaf relatief jonge leeftijd gescreend, om een eventuele kanker in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken."

Mutatie

De onderzoekers vroegen aan 2.000 vrouwen met een dergelijke mutatie hoeveel keer ze voor hun dertigste gescreend werden, welke soort, op welke leeftijd en hoe vaak. Uit statistisch onderzoek blijkt dat zij anderhalf tot bijna twee keer meer kans hadden op borstkanker als ze voor hun dertigste röntgenstraling hadden kregen.

"Hoewel die screening nodig is, blijkt dat ze op zeer jonge leeftijd net het risico op borstkanker bij deze groep verhoogt", aldus Pijpe. Onder röntgenstraling valt volgens de onderzoekers alles waarmee de borststreek in beeld wordt gebracht en waarvoor radioactieve straling wordt gebruikt: dus röntgenfoto's, mammografieën en CT-scans.

Richtlijn

In Nederland bestaat al langer een richtlijn dat borstkankerscreening bij jonge BRCA1/2-mutatiedraagsters niet meer automatisch met een mammografie gebeurt. De onderzoekers vragen nu een internationale aanbeveling om bij deze groep vrouwen niet meer met röntgenstralen te screenen.

De onderzoekers benadrukken wel dat de rest van de vrouwen – zonder de mutatie of mét, maar ouder dan dertig – geen enkele reden heeft om bang te zijn voor een mammografie.