ZEIST - Er zou in minder ziekenhuizen gespecialiseerde spoedeisende hulp geboden moeten worden, om zo de hulp te verbeteren. 

Daarvoor pleit Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een vrijdag uitgebrachte visie.

Nu biedt vrijwel elk ziekenhuis deze complexe spoedhulp aan, maar vaak niet optimaal of bijvoorbeeld niet 's nachts. In dat soort gevallen moet een patiënt met een hersen- of hartinfarct doorverwezen worden naar een ander ziekenhuis en dat vertraagt de behandeling.

Als er een kleiner aantal ziekenhuizen wordt uitgerust met de beste apparatuur en de juiste deskundigen, kunnen patiënten die acuut hulp nodig hebben direct daarheen worden vervoerd. Zo weet de patiënt zeker dat hij of zij de beste hulp krijgt, stelt ZN.

Eenvoudige spoedeisende hulp moet juist beschikbaar blijven in elk ziekenhuis, zodat die altijd dichtbij is. Zo moet er een systeem ontstaan waarbij ziekenhuizen verschillende profielen krijgen, bepleit ZN.

Technieken

Medisch specialisten moeten meer open staan voor nieuwe technieken in de zorg. Door technologie slim toe te passen, kan volgens de ChristenUnie flink wat geld worden bespaard. ''Maar dan moet er wel een forse cultuuromslag komen bij specialisten'', stelt kandidaat-Kamerlid Eppo Bruins.

''De technische ontwikkelingen gaan heel snel. En je merkt dat het moeilijk is om doktoren zelfs maar zo ver te krijgen om met nieuwe technieken te oefenen'', constateert Bruins. ''Artsen zijn hierin uiterst behoudend.''

De oplossing ligt volgens de ChristenUnie bij de jongere generatie artsen. ''Zij staan er wel voor open. Maar zij hebben last van de hiërarchische structuur, waardoor de ouderen alles bepalen en de jongeren daarnaar moeten luisteren.''