AMSTERDAM - Getrouwde longkankerpatiënten overleven langer na behandeling van de ziekte dan patiënten die vrijgezel zijn. Dit stelt een onderzoek van de University of Maryland, dat wordt gepresenteerd op een wetenschappelijk symposium in Chicago.

De onderzoekers volgden tien jaar lang 168 patiënten met longkanker die chemotherapie hadden gehad en waren bestraald. Ze ontdekten dat 33 procent van de getrouwde patiënten na drie jaar nog steeds leefden, vergeleken met 10 procent van de vrijgezelle patiënten.

De grootste groep die na drie jaar nog leefde waren getrouwde vrouwen (46 procent), slecht drie procent van de vrijgezelle mannen leefde nog. Vrijgezelle vrouwen en getrouwde mannen hadden ongeveer dezelfde kansen op overleving (25 procent). Blanke getrouwde mensen hadden meer overlevingskansen dan getrouwde mensen van Afro-Amerikaanse afkomst.

“De reden is onduidelijk, maar onze bevindingen suggereren dat sociale support bij de behandeling van longkanker erg belangrijk is", aldus onderzoeksleider Elizabeth Nichols.

"Patiënten kunnen hulp nodig hebben bij de dagelijkse activiteiten, bij het bereiken van de behandeling, en bij het krijgen van de juiste nazorg. Niet alleen moeten we doorgaan met het zoeken naar nieuwe medicijnen en behandelingen, ook moeten we kijken hoe we onze kankerpatiënten beter kunnen ondersteunen.”