BAARN - Vrouwen met slaapapneu hebben vaak ook last van een overactieve blaas. Dat stellen onderzoekers van het Hospital del Mar in Barcelona.

Op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society in Wenen tonen zijn een verband tussen de twee aandoeningen.

Een overactieve blaas kenmerkt zicht door vaker plassen, incontinentie en nachtelijk plassen. Vooral die laatste wordt ook vaak gezien bij slaapapneu, maar tot nu toe was er weinig onderzoek naar het verband tussen de twee.

Onderzoek

De Spaanse onderzoekers bestudeerden 72 vrouwelijke patiënten van de slaapkliniek. Bij 62 vrouwen was sprake van slaapapneu en bij hen kwamen problemen met de blaas ook vaker voor. Daarbij hadden de patiënten ook beduidend meer last van de problemen.

Volgens hoofdonderzoeker Núria Grau heeft ongeveer 16 procent van de mensen boven de 40 jaar in Europa last van een overactieve blaas. Bij veel mensen heeft dat een negatieve invloed op de kwaliteit van leven.

Verband

"Ons onderzoek laat een verband zien tussen slaapapneu en controle over de blaas. Of de ene aandoening tot de andere leidt valt echter nog niet te zeggen. Vervolgonderzoek moet dit uitwijzen. Wellicht heeft in de toekomst een behandeling van slaapapneu ook wel een positief effect op de overactieve blaas."