Prijzen medicijnen in 15 jaar gehalveerd

DEN HAAG - In 15 jaar tijd zijn de prijzen van receptgeneesmiddelen gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). In 2012 zijn de prijzen tot nu toe met 1,4 procent gedaald.

Volgens de SFK zijn er verschillende redenen aan te wijzen voor de daling. De Wet geneesmiddelenprijzen, de zogenoemde clawback, vrijwillige prijsverlagingen door producenten en het preferentiebeleid van zorgverzekeraars hebben er allemaal aan bijgedragen.

De Wet geneesmiddelenprijzen (1996) biedt de minister van Volksgezondheid de ruimte om maximumprijzen voor geneesmiddelen vast te stellen. Dat gebeurt tweemaal per jaar. De prijzen daalden daardoor telkens met gemiddeld 3 tot 4 procent per jaar, zo stelt de SFK. Dat veroorzaakte in 2012 de daling van 1,4 procent tot nu toe.

Ook de clawback op geneesmiddelen zorgde voor een daling. Apothekers werden door deze maatregel verplicht een deel van hun inkoopprijs af te staan aan de overheid. Hoe duurder een medicijn, hoe hoger het bedrag dat moet worden afgedragen. Vandaar dat apothekers goedkopere alternatieven zochten.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie