AMSTERDAM - Ongeveer één procent van de kinderen heeft psychopathische neigingen. Dat stellen Britse wetenschappers. Volgens hen gaat het om een aangeboren stoornis.

Tot nog toe werd gedacht dat kinderen die liegen, manipuleren en gruwelijke daden plegen zonder berouw, het resultaat waren van slecht ouderschap. Maar volgens psychologen van het University College London zijn deze karakteristieken genetisch bepaald.

Volgens de onderzoekers vormen zulke kinderen, die ze omschrijven als 'harteloos en emotieloos', een aparte groep onder de probleemkinderen. Ze denken dat tussen een kwart en de helft van de kinderen met gedragsproblemen in deze categorie ondergebracht kunnen worden. Dat komt overeen met een procent van alle kinderen. 

Opvoeding

Toch is er een groot verschil tussen kinderen met 'gewoon' antisociaal gedrag. Want terwijl dat meestal het gevolg is van een slechte opvoeding, is dat niet het geval bij de psychopathische kinderen.

"Bij de groep met gevoelloze karaktertrekken is er een sterke genetische kwetsbaarheid", zegt professor Vidling, die het team leidde, in de Telegraph. "Dat wil niet zeggen dat deze kinderen antisociaal geboren worden of daartoe voorbestemd zijn, maar ze zijn er vatbaarder voor."

Hopeloos

Toch is het niet helemaal hopeloos. "Er is bewijs dat psychopatische kinderen reageren op 'warm ouderschap'", zegt Vidling. “Dat kan betekenen dat je de kinderen hun zin moet geven in ruil voor goed gedrag, ook al ben je het niet eens met wat ze willen doen."