AMSTERDAM - Het gen dat gelinkt wordt aan nicotineverslaving blijkt ook verantwoordelijk te zijn voor een internetverslaving. Dat beweren althans Duitse onderzoekers.

Volgens dr. Christian Montag van de Universiteit van Bonn heeft een internetverslaving biologisch gezien dezelfde genetische oorzaak als een rookverslaving.

Hij kwam tot deze conclusie na interviews met meer dan 800 mensen over hun internetgewoonten. Daarna werd de genetische samenstelling van de 132 meest verslaafde proefpersonen geanalyseerd, in vergelijking met een 'gezonde' controlegroep. Daaruit bleek dat velen van hen dezelfde genetische variant hadden, die tot nu toe werd gelinkt aan een nicotineverslaving.

Vrouwen

"Uiteraard is er nog meer onderzoek nodig om uitsluitsel te bieden, maar deze gegevens wijzen duidelijk naar een genetische oorzaak. Deze kennis kan uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van efficiëntere behandelingen", aldus Montag.

Opvallend is wel dat het gen vooral bij internetverslaafde vrouwen wordt gevonden, terwijl uit eerder onderzoek blijkt dat mannen over het algemeen vaker internetverslaafd zijn. Volgens Montag moeten er dus verschillende vormen van internetverslaving bestaan waarvan er maar een met dit gen te maken heeft.