SAN FRANCISCO - Volgens een Amerikaanse centrum voor ziekten lopen misschien 10.000 mensen het risico op een infectie met het levensgevaarlijke hantavirus. 

Het gaat om mensen die in hutten hebben overnacht in het nationale park Yosemite in de Amerikaanse staat Californië.

Er zijn twee mensen overleden die besmet waren. Het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en Preventie berekende dat tussen 10 juni en 24 augustus ongeveer 10.000 mensen in de hutten verbleven. Eerder was sprake van 1700 mensen die waren gewaarschuwd over mogelijke infectie.

Mensen die geïnfecteerd zijn met het hantavirus, kunnen koorts, buikpijn, bloedingen, een shock en nierfunctiestoornissen krijgen. In de Verenigde Staten raakten tussen 1993 en 2001 587 mensen besmet, van wie een derde overleed.

Knaagdieren

In Nederland zijn ook besmettingsgevallen bekend. Het hantavirus wordt overgebracht door verschillende soorten knaagdieren.

De autoriteiten hebben tot nu toe 2900 mensen ingelicht ver hun mogelijke besmetting. Vier mensen die geïnfecteerd waren, overleefden de besmetting. Elk jaar verblijven ongeveer 4 miljoen mensen in het nationale park.