BAARN - De muziek en verlichting in een restaurant bepalen mede hoeveel je eet en of het eten je bevalt. Dat blijkt uit een onderzoek van Cornell University.

De onderzoekers verdeelden een fastfoodrestaurant in twee gescheiden gedeelten. De ene helft werd omgetoverd tot een luxere eetgelegenheid met sfeerverlichting en zachte jazzmuziek.

De andere helft behield zijn gebruikelijke snackbaruitstraling. Ze nodigden proefpersonen uit om in een willekeurig gedeelte te komen eten en noteerden de tijd die zij in het restaurant spendeerden en de hoeveelheid voedsel die ze consumeerden.

Minder calorieën

In beide delen bestelden de proefpersonen ongeveer hetzelfde, maar in het sfeervolle gedeelte bleken ze 18 procent minder op te eten van hun bestelling: gemiddeld 775 kcal in plaats van 949 kcal.

Bovendien werd het eten in het restaurant met het zachte licht meer gewaardeerd door de deelnemers en bleven ze daar langer zitten.

Overeten tegengaan

"Dit resultaat suggereert dat een ontspannende omgeving de tevredenheid vergroot en de consumptie verkleint. Dat is belangrijke informatie voor fastfoodrestaurants die vaak worden beschuldigd van bijdragen aan overgewicht."

"Kleine veranderingen, zoals minder fel licht en hard geluid, kunnen overeten verminderen en tegelijkertijd de klanttevredenheid verhogen", zegt Brian Wansink.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Psychological Reports.