BAARN - Mannen die worden behandeld voor prostaatkanker, zowel door middel van operatie als bestraling, zijn mogelijk gebaat bij het regelmatig slikken van aspirine.

Dat blijkt uit onderzoek van onder andere het UT Southwestern Medical center.

De onderzoekers van verschillende medische centra brengen aspirine in verband in een lagere kans op overlijden als gevolg van prostaatkanker.

Bloedverdunners

Eerder geneesmiddelenonderzoek liet al zien dat aspirine en ook andere bloedverdunners (antistollingsmiddelen) de groei van kanker en uitzaaiingen remmen. Onderzoek bij kankerpatiënten was echter nog schaars.

Voor de studie bestudeerde Kevin Choe samen met collega's de gegevens van 6.000 prostaatkankerpatiënten. Ongeveer 2.200 van hen gebruikten bloedverdunners.

Uit het onderzoek blijkt dat het overlijden na tien jaar beduidend lager was in de groep die antistollingsmiddelen gebruikte, in vergelijking met de patiënten die dat niet deden: respectievelijk 3 procent tegen 8 procent.

De kans op het terugkeren van de kanker of uitzaaiing in de botten was ook significant lager. Deze laatste effecten leken voornamelijk te danken aan aspirine.

Ernst

"Onze resultaten laten zien dat aspirine de groei van tumorcellen voorkomt", aldus Choe. "Dit effect geldt vooral bij patiënten met de ernstige vorm van prostaatkanker, waar momenteel nog geen goede behandeling voor is.

Voordat we aspirine standaard voor gaan schrijven bij mannen met prostaatkanker, moet vervolgonderzoek meer duidelijkheid geven over het optimale gebruik van het geneesmiddel."

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.