AMSTERDAM - Amsterdamse middelbare scholieren zijn de laatste veertien jaar opvallend minder gaan blowen, drinken en roken.

Die daling is ook landelijk zichtbaar, maar minder scherp dan in de hoofdstad. Dat schrijft Trouw woensdag op basis van onderzoek dat de Universiteit van Amsterdam deed in opdracht van verslavingskliniek Jellinek.

Vorig jaar had minder dan één op de tien Amsterdamse derdeklassers in de voorgaande maand minstens één keer gerookt.

Gehalveerd

In 1997 was dat nog iets meer dan een kwart. Het aantal blowers is in die periode ruim gehalveerd en bedraagt nu negen procent. Ook het aantal drinkende scholieren nam af. Vorig jaar had voor het eerst meer dan de helft van de scholieren uit de derde klas nog nooit alcohol gedronken.

De onderzoekers denken dat de daling onder meer toe te schrijven is aan het stijgende aantal allochtonen onder de Amsterdamse bevolking.

Marokkaanse meisjes

Vooral Marokkaanse meisjes zorgen voor een daling van het alcoholgebruik. Ook zijn ouders strenger geworden en is het niet meer stoer om te blowen of wordt het in ieder geval minder van elkaar nagedaan, verklaren de onderzoekers de resultaten. De berichten over comazuipen hebben mogelijk ook een waarschuwend effect.

Landelijk daalde het aantal rokende jongeren sinds 1997 met een derde. Het aantal blowende scholieren nam met ruim minder dan de helft af.