AMSTERDAM - Artsen en onderzoekers uit Maastricht werken aan een blaastest waarmee borstkanker kan worden opgespoord.  

Het Maastricht UMC+ en de Maastro Clinic bieden daarmee mogelijk een alternatief voor mammografie of een röntgenfoto, technieken die vaak als belastend en pijnlijk worden ervaren.

Honderd vrouwen werken in Maastricht mee aan een proef met de nieuwe methode. Zij moeten voor het onderzoek twee minuten rustig in- en uitademen in een lange buis. De uitgeademde lucht wordt geanalyseerd op de aanwezigheid van stoffen die duiden op borstkanker.

Periodieke screening

Zelfs als het apparaat werkt is het waarschijnlijk geen volledige vervanger voor de huidige technieken. Die zullen ook in de toekomst nog nodig zijn om de definitieve diagnose vast te stellen. Wel is de blaastest een alternatief voor de periodieke screening op borstkanker.

De blaastest kan mogelijk ook worden gebruikt als eerste methode om andere ziektes te ontdekken, zoals longkanker en longtuberculose. Ook die toepassing worden onderzocht.

Uitnodiging

Vrouwen kunnen zich niet aanmelden voor deelname aan het borstkankeronderzoek. De Maastrichtse onderzoekers sturen zelf een uitnodiging naar kandidaten.

Het ademanalyseapparaat is ontwikkeld door een Amerikaans bedrijf, dat er wereldwijd proeven mee laat uitvoeren. Naast de proef in Maastricht gebeurt dat op twee andere plaatsen.