RIJSWIJK - Nederlandse vrouwen staan in de wereldwijde subtop als het gaat om roken. In slechts 21 landen rookt er een groter percentage van de vrouwen.

Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Universiteit van Buffalo en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In Nederland rookte volgens de WHO in 2010 26 procent van de vrouwen. Het record komt op naam van de eilandenstaat Nauru, waar 50 procent van de vrouwen rookt.

Het aantal mannen dat rookt in Nederland is juist heel gemiddeld, met een percentage van 31 procent. In 75 van de 154 landen waarvan de gegevens bekend zijn, rookt een kleiner percentage van de mannen. In 78 landen ligt dat percentage dus hoger.

Stivoro

Marc Willemsen, hoogleraar tabaksontmoediging aan de Universiteit van Maastricht en werkzaam bij Stivoro, verbaast zich niet over het relatief hoge percentage. ''Als er in een land een emancipatiegolf is en vrouwen zelf geld gaan verdienen, gaan ze meer roken.’’

In Nederland en andere westerse landen is een aanzienlijk deel van de bevolking weer ex-roker, maar dat is nauwelijks het geval in minder welvarende landen, zo blijkt uit een studie die onlangs werd gepubliceerd in The Lancet. Bovendien rookt gemiddeld maar 5 procent van de vrouwen wereldwijd.

Wereldwijd

''Vandaar dat de tabaksindustrie zich in dat soort landen vooral op jonge vrouwen richt. Daar zal de wereldwijde toename van het aantal rokers vooral ook vandaan komen. Als zij gaan emanciperen, zal het aantal rokende vrouwen flink toenemen’’, aldus Willemsen.

Gemiddeld staat Nederland, mede door het hoge percentage van de rokende vrouwen, relatief hoog op de ranglijst van het gemiddelde aantal rokers wereldwijd. In 110 landen rookt een kleiner percentage van de bevolking, in slechts 40 rookt een groter percentage.