BAARN - Vaccineren tegen het rotavirus is zeer doeltreffend in het voorkomen van ernstige buikloop bij jonge kinderen. Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit Antwerpen.

België was het eerste land in Europa dat vaccinatie tegen het rotavirus introduceerde bij zuigelingen. Baby's krijgen het vaccin op een leeftijd van 8 weken, 14 weken en eventueel een derde dosis als ze 16 weken zijn (afhankelijk van het gebruikte vaccin).

De onderzoekers werkten samen met 39 pediatrische afdelingen van Belgische ziekenhuizen. "We gingen op zoek naar jonge kinderen die werden opgenomen vanwege ernstige buikloop, veroorzaakt door een rotavirusinfectie.", aldus onderzoekster Tessa Braeckman.

De vaccinatiegegevens van deze kinderen werden vergeleken met de gegevens van kinderen die ook in het ziekenhuis lagen, maar geen buikloop hadden. Uiteindelijk werden over een studieperiode van twee jaar 215 rotavirusgeïnfecteerde kinderen en 276 controlekinderen opgenomen in de analyse.

Zinvol

Braekman en collega's concluderen dat het vaccineren tegen het rotavirus nuttig is. "De doeltreffendheid van twee dosissen van het enkelwaardige vaccin in de preventie van ziekenhuisopname vanwege rotavirusinfectie, was 90 procent. Vaccineren is dus zeker nuttig", aldus Braeckman.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift British Medical Journal.