Zwemmersjeuk gemeld in Flevoland

AMSTERDAM - De provincie Flevoland waarschuwt zwemmers voor larven die zwemmersjeuk veroorzaken.

Recent kwamen enkele meldingen van de huiduitslag binnen van mensen die in het Weerwater en bij de Houtribhoek hadden gezwommen.

Zwemmersjeuk is ongevaarlijk, maar geeft vervelende rode bulten die jeuken en branderig aanvoelen.

Larven

Door de warmte is het goed mogelijk dat de larven die de jeuk veroorzaken ook op andere stranden in Flevoland worden aangetroffen, meldt de provincie. Geadviseerd wordt direct na het verlaten van het water te douchen of je goed af te drogen, niet te dicht bij wier of riet te komen en zoveel mogelijk binnen de afgezette gebieden te blijven.

Het eerste kenmerk van zwemmersjeuk is een prikkend gevoel, dat ongeveer een uur duurt. Daarna ontstaan rode, jeukende bulten op de huid. Zwemmersjeuk geneest zonder behandeling, maar bij ernstige klachten wordt een bezoek aan de huisarts aangeraden.

De jeuk wordt veroorzaakt door larven van platwormen. Die komen vooral voor bij eenden en andere watervogels en nemen in aantal toe bij warm weer. Bij mensen kunnen de larven binnendringen via de huid, waar ze een ontstekingsreactie veroorzaken. In de huid gaan de larven direct dood, daarom is het voor mensen niet mogelijk elkaar te besmetten.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie